PARĘ CIEKAWOSTEK O KULTURZE ŻYDOWSKIEJ
W marcu obchodzimy Dni Kultury Żydowskiej.
Czy wiecie, że:
W Izraelu mówi się językiem hebrajskim, który został na nowo powołany do życia z języka, którym posługiwali się Żydzi w starożytności. Twórcą odnowionego języka hebrajskiego był Eliezer Ben Jehuda.
Najważniejszym żydowskim świętem jest Pascha, obchodzona w marcu lub kwietniu. Jest to pamiątka wyzwolenia Żydów z egipskiej niewoli.
Słowo „koszerny” znaczy tyle co – „odpowiedni”, „zdatny”. Ortodoksyjni Żydzi spożywają tylko koszerne posiłki. Nie wolno im jeść wieprzowiny, dodawać mleka lub śmietany do mięsnych sosów, jeść ryb bez łusek i skorupiaków. Reguły dotyczące koszerności Żydzi otrzymali od Boga. Mojżesz na górze Synaj został wyznaczony do przekazania tej wiedzy swojemu narodowi.
Narodową potrawą Izraela są falafele. Są to kuleczki przygotowywane z ciecierzycy, smażone, przyprawiane papryką.
Zachęcamy do czytania literatury traktującej o kulturze żydowskiej z naszej biblioteki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz